MinnetTypiskt för utmattningssyndrom är att minnet blir fruktansvärt dåligt eller obefintligt. Det är otroligt tröttande och frustrerande att hela tiden glömma.

Jag rutar in allt i rutiner

Sådant som jag normalt gör utan att tänka på vad jag gör har jag blivit tvungen att bryta ner i rutiner som jag kan följa steg för steg. Jag måste ofta börja om för att jag tappar bort mig. Det fungerar bäst om jag får sitta själv, men jag tappar tråden då också. Det gör att jag upplever att allt tar så lång tid och att jag är långsam. Vilket så klart ökar frustrationen.

Jag måste även ha dagliga rutiner. Det bästa är om dagarna ser rätt likadana ut eller att veckorna ser väldigt lika ut. Nu har jag ändrat tiderna på jobbet och det märker jag genast av, eftersom rutinerna måste stabiliseras.

Jag skriver ner allt

Mitt minne är så dåligt att jag skriver ner vad som hänt under en dag och hur jag upplevt det, annars kommer jag inte ihåg det. Det gör jag för min egen skull. Jag vill ha minnen av vad jag och andra runt om har gjort. Jag kan även se om rehabiliteringen går åt rätt håll. Dessutom kan jag då upptäcka att jag reagerar annorlunda på saker än jag tänkte att jag gjorde.

Jag har en lapp som jag sätter vid kaffemaskinen för att komma ihåg att fylla på pellets på morgonen. Jag kan inte tänka: ”det gör jag sen!”, för sen kommer aldrig. Vill jag att det ska bli gjort får jag skriva upp det.

Sätt att träna minnet

Minnesträning är något jag måste jobba med, men det tröttar väldigt snabbt ut hjärnan. Jag kan låta bli att skriva upp något och ge minnet en vink om att det är något du ska komma ihåg imorgon. Då kommer minnet ihåg att det är något det ska komma ihåg och så letar jag inne i minnets vrår. Ibland hittar jag minnet, ibland inte. Det beror väldigt mycket på annan belastning på hjärnan.

Ett annat sätt för mig att öva är att inte sitta själv utan utsätta mig för risken av avbrott till exempel i arbetet. Det fungerar bättre och bättre, men bjuder även på en del bakslag.

När jag är frisk kan jag vara glömsk, lite disträ. Nu är det dåliga minnet på en helt ny nivå.

%d bloggare gillar detta: